Deltagelse er for mig en væsentlig forudsætning for demokratiet. Derfor skal det være muligt (og forholdsvis nemt) at opstille en liste til et lokalvalg. Jeg har naturligvis mit ståsted i et etableret parti som langt overvejende stemmer overens med mine holdninger.

Der kan være mange mere eller mindre troværdige begrundelser for at etablere en borgerliste.

  • Det kan være at man ønsker at fremme et lokalområdes sag. Det er reelt nok, især når vi ser større og større kommuner, at små lokal områder frygter at blive klemt eller glemt. Det respekterer jeg men i den sammenlægning vi står overfor er der en fare for at lister for gamle kommuner ikke vil bidrage til den fremad rettede proces men vil kæmpe om gamle grænseposter.
  • Det kan være at man ønsker at fremme en (for en selv) meget vigtig enkelt sag, der måske endda går på tværs af partiskel. Igen, fair nok. Men en valgperiode varer fire år, og hvad med de andre sager som fylder 95% af det politiske arbejde. Med det etableret parti har man en formodning om hvad de mener. Men en borgerliste er sværere at forudse når det bliver hverdag.
  • Endelig er der personlisterne. Skuffede personer eller personlige vendettaer. Vi har mindst 3 af dem i Furesø Kommune. For mig må politik og demokrati aldrig blive et personligt projekt.

Lokallister er ikke et sygdomstegn, tværtimod. Men jeg vil alligevel råde til, at man tænker sig godt om for krydset rækker fire år.

Når borgerlister skal markedsføre sig er det derfor på enkeltsagen hvis man har sådan en men også på myter om de andre. Jeg finder det ikke særlig overbevisende at man skal markedsføre sig på andres    (påståede ) svagheder i stedet for egne styrker. Et godt eksempel er Ove Karsten Pedersen, der er opstillet i Faaborg-Midtfyn, og som har som en af sine mærkesager: At fremme lokalpolitiske synspunkter for de 96% af borgerne, som ikke er medlemmer af politiske partier.

Jeg mener, at det er arrogant at påstå, at partierne kun repræsenterer medlemmerne. Hvis stemmeprocenten kun være 4% så ville det være et problem men det er det jo ikke. Sandheden er, at partierne jo bejler til de vælgere, der IKKE er medlem af partiet. Partimedlemmernes stemmer har man jo!

Vores lokale Peter Bugge fra Borgerlisten i Farum har været ude i nogenlunde det samme ærinde når han udtaler, at han stiller på for borgerlisten, “fordi de etablerede partier har spillet fallit´”.