Igen i år missede jeg en fantastisk jule a cappella ting op til jul. Denne gang var det The Acapodcasts Julespecial. Den udkom allerede 21. december, men jeg fik først hørt den, da jeg kom hjem fra juleferien i Dalum. Men selvom julen nu er overstået, er der nogle perler på dette ekstra lange afsnit, der holder i hvert fald vinteren ud.

Man forbinder jo julen med vinter. Men sandheden er jo at juledagene i Danmark i bedste fald markerer vinternes (=sne) begyndelse. Mange af julens sange er jo egentlig vintersange, men vi hører dem sjældent efter 2. juledag.

I AcaPodcast #41 hører jeg for først gang den canadiske vokal gruppe OnCue, hvor de bedrager med netop to vinter sange fra deres album Snow Angels. Det er et forfriskende førte bekendtskab. Desværre virker deres hjemmeside ikke, og de er ikke til at finde på hverken iTunes, a-cappella.com eller myspace.com så det er lidt svært at finde ud af mere om dem eller at høre andre sange fra deres hånd.

Julesange bliver let for søde, for glatte, fortærskede og- ja – for meget. Dette gælder ikke mindst, når vokalgrupper kaster sig ud i genren. Chac Bergeron har dog formået at sammen sætte et godt og varieret juleshow. Et show der spænder fra traditionel barbershop til rock a cappella og som blander vintersange og religiøse sange udet at det blive ren messe.

Udover min umiddelbare begejstring for OnCue, vil jeg fremhæve The Coats seje udgaver af God Rest Ye Merry Gentlemen, og There be Peace on Earth, Five O’Clock Shadows rockede udgave af Little Drummer Boy, Tonic Sol-fas up tempo udgaver af Happy Holiday og King of Glory.