For et år siden spåede jeg ikke Mike Huckabee mange chancer for at blive republikanernes præsidentkandidat ved 2008 valget. Nu har han vundet det første primærvalg i Iowa 3. januar.

Nu er der selvfølgelig lang vej til konventet og endnu længere vej til Det Hvide Hus – især for en der deler partimedlemsskab med George W. Bush. Men det er forfriskende, at en fyr som Huckabee, der ikke kommer fra en privilgeret familie og som ikke har hundreder af milioner i kampagnekassen kan kommer fra baghjul og vinde en stat på argumenter. Poul Høi beskriver meget godt hvorfor, det ikke huer det republikanske estabilsment.

I sommeren 2007 læste jeg hans politiske “manifest” “From Hope To Higher Ground” hvor kan ud fra sin livserfaring og sine år som guvenør giver sit bud på hvad der skal laves om i USA og viser hvad almindelige mennesker kan gøre for at påvirke og tage ansvar i samfundet.

Det er en meget inspirerende hvis man husker at den er skrevet til en amerikansk virkelighed. Så der skal både trækkes fra og lægges til. Men grundlæggende handler den om at samfundet ikke er de andre. Samfundet starter med en selv. Derfor har man selv ansvar for at det fungerer og hænger sammen.

Jeg kan også lide hans ydmyge tilgang til det politiske erhverv. Han havde på rådhuset hængende et billede af chefen. Det var ikke et billede af ham selv, men vekslende billeder af Arkansas borgere. Han gik ikke ind i politik for at få magt men for at tage ansvar for sine børns fremtid. Det her hvad jeg mener at det skal handle om!

I bogen kommer han selvfølgelig også ind på sine politiske holdinger. Langt hen ad vejen er jeg enig med ham i hans syn på hvad USA skal gøre. Ikke at det nødvendigvis hvad der gælder for Danmark.

Der er selvfølgelige nogle punkter hvor jeg er uenig med ham. Det er f.eks. retten til våben. Set fra fredelige Danmark er det svært at se nødvendigheden af bevæbne sig selv. Men det er jo forskel på USA og Danmark, så det er han tilgivet.

Så er han abortmodstander. Men det er jo en ærlig sag at være imod noget, og abort er og skal være ømtåleligt. Jeg mener at aborter bør undgås – ikke ved forbud med ved at undgå uønskede graviditeter. Når aborter bruges som prævenstion bliver jeg også skeptisk.

I USA kalder abortmodstanderne sig for “pro-life” og det er jo en meget positiv betegnelser. Men ofte forbinder vi det med angreb på abortklinikker og læger. Jeg tror ikke Huckabee er for disse angreb. Han breder istedet begrebet ud til at omfatte hele livet. F.eks. i debatten 5. juni 2007 mellem de republikanske kandidater.

Et anden fortærsket spørgsmål når det gælder religøse kandidater er spørgsmålet om evolution eller skabelse. Et meget forsimplet spørgsmål som kandidaterne ved en af debatterne skulle svare på ved håndsoprækning. Huckabee valgte skabelsen, men har senere fået lov til at uddybe sin holdning og kritisere spørgsmålet.

Endelig virker han protektionistisk. Han vil sikre at jobs bliver i USA bl.a. ved at omlægge skatte systemet. Fair nok. Men han forsvarer subsidiering af landbruget for at USA kan brødføde sig selv og eksportere til udlandet. Der er jeg lodret uenig. Hvis man sikrer sin selvforsyning med subsidier skal man holde sig fra at sende subsidirerede produkter ud på verdensmarkedet. USA og EU lægger ved deres landbrugsstøtte gift ud for verdensmarkedet for fødevarer. og dermed U-landenes mulighed for at vækste sig ud af deres fattigdom.

Så Huckabee er religøs og republikaner. Det gør det let at rubricere ham som højrereligøs. Politiken har i hvert fald valgt den lette vej ved at udstyre Huckabee med kernesagerne “Stærk abortmodstander og stærk modstander af ægteskab mellem homoseksuelle“. Han er rigtig nok grundlæggende imod begge ting, men det er ikke noget man kan bygge sin kampagne på. Han er mere nuanceret end Politiken gør ham til. Hans mærkesager er snarere uddannelse, sundhed, skattereform og  beskæftigelse.

Når Huckabee konstant bliver kaldt højrereligøs, bl.a. i kommentarerne til Poul Høis artikel, tegner det et billede af han dermed skulle være højreekstremist som den siddende præsident. Det er helt forkert. Han er tværtimod midtsøgende. Han var guvenør i Arkansas som er en overvejende demokratisk stat i over 10 år – valgt og genvalgt. Faktisk ligner han og Barak Obama hinanden meget ved det at de ønsker og “prædiker” (undskyld udtrykket) samarbejdet henover midten. Faktisk peger de på hinanden når de skal fremhæve en god kandidat fra den anden lejr. Obama hos Jon Stewart (3:35) og Huckabee hos Jay Leno.

Måske skulle jeg læse Obamas bog også. Uanset Huckabees evner tror jeg ikke, at amerikanerne tiltror republikanerne fire år mere i det hvide hus lige nu.

Check i øvrigt Hukabees optræden hos Jay Leno dagen før Iowa stemte. Vittig, chamerende og overbevisende. Del 1. Del 2.