Jeg havde fået en invitation af Ida fra Rockkoret om at være sangkanin på Complete Vocal Institute. De studerende skulle bruge nogle sangere at øve sig på som undervisere i komplet sangteknik. Så med udsigten til en dag med sangundervisning var jeg ikke svær at lokke.

Så lørdag morgen gik jeg over Kultorvet til instituttet i Hausersgade.

Komplet Sangteknik er udviklet af Cathrine Sadolin og er – som jeg ser det – en teori om sang og sangteknik, der gør det muligt at forstå og arbejde med sin sang, så man bliver i stand til at synge det man vil uden at gøre skade på sig selv.

Dagen indledtes med undervisning i komplet sangteknik, hvor de studerende på skift gennemgik teorien. Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med teknikken. Dels på en korweekend med Rockkoret for mange år siden og dels på Grundtvigs Højskole i 2006.

Selvom jeg havde hørt det meste før, var det meget lærerigt. Måske fordi jeg på det sidste er blevet mere opmærksom på mig selv som sanger og ikke kun korsanger, men måske især fordi undervisningen her forgik helt tæt på og i en mindre flok.. Vi har syv kaniner, de andre studerende og et par lærere. Men fokus var på os kaniner. Det var mere nærværende end på en korweekend, hvor vi er 25 og mange er mere fokuseret på festen om aftenen.

Efter frokostpausen stod den på individuel undervisning, hvor vi kaniner en efter en fik lejlighed til at arbejde med en medbragt sang sammen med en af de studerende, mens de andre kaniner og studerende så på. Der er jo så mange forhold i det, der kunne virke angstprovokerende for en inkarneret baskorsanger.

For det første var der det med at finde en sang. Som bas er jeg jo ikke vant til at synge melodi, så at finde en sang fra Rockkoret repertoire, som jeg kunne arbejde, var ikke oplagt. Godt nok har jeg svært ved at komme ned på det E i Rocket Brothers, men at arbejde på det i 20 minutter lød kedeligt.

Tilfældigvis var jeg på biblioteket fredag aften og faldt der over noderne til Billy Joels bokssæt ”My Lives”. Efter en tur igennem 430 sider noder og min Billy Joel samling endte jeg med Leningrad. Som bas mener jeg, at alt hvad der står i noteret i en G-nøgle er for højt og i Leningrad går melodien til d2. Så der skulle været noget at arbejde med.

Den næste hurdle var at synge for andre. Hver kanin startede med at synge sin sang igennem foran de andre. Igen – som bas ligger det ikke lige for. Jeg har desuden altid hævdet, at jeg sang i kor, fordi jeg ikke har behov for at synge solo. Nu stod jeg så der. Men stemningen på holdet var meget venlig og støttende, så det kom jeg hurtigt over. Det var jo osgå meget lærerigt, at se de andre blive undervist, og heldigvis var jeg ikke på først. Kaninernes baggrund var meget forskellig, men i hvert tilfælde kunne man høre en tydelig effekt af undervisningen.

Jeg skulle arbejde sammen med Heide. Jeg havde sunget Leningrad i gennem 5 gange fredag derudover har vi også sunget den i Rockkoret, så jeg havde en godt fornemmelse af sangen. Jeg havde da også besluttet mig for, hvad jeg ville arbejde med. Jeg ville skabe en kontrast mellem forskellige stemninger i sangen, så f.eks. versene om Viktors liv i USSR afspejler normalitet med en mørk og rolig glød, mens versene om koldkrigstidens USA skulle være lysere og kraftigere nærmest paranoide. I det sidste lå udformningen, for det er her melodien når d2.

Sammen med Heide arbejder jeg meget med mit overdrive (udtales på engelsk), vokallydene,  og støtte samt tricks til at få lyden til at klinge rigtigt på fuldstyrke i det øverste leje. Det lykkedes os at få den kraft på som jeg ville. Under seancen akkompagnerede Thomas Møller (leder af VoiceZone) på klaver. Det var faktisk en fed fornemmelse at synge til et piano. 

Det var en meget lærerig dag, hvor ikke mindst soloseancen lærte mig en meget. F.eks. at jeg godt kan synge højt. og måske endda tenor – hvis det skulle gå så galt. Det har også givet mig mod på mere. Heldigvis har jeg allerede meldt mig til ”A cappella sang og bevægelse” på Rytmisk Aftenskole her i foråret. Det primære formål var oprindeligt at tage mere ansvar ved at synge i en mindre gruppe end i Rockkoret. At der også var lead sang inkluderet kunne jeg leve med, men efter denne lørdag er det blevet mere interessant.

Desværre kan man kun være sangkanin et begrænset antal gange, men jeg håber, at jeg får muligheden igen.