En minderig morgen på Grundvigs Højskole gav Morten Kjær en forsmag sine egne sange for deltagerne på Rytmisk Kor 2007. Siddende ved flyglet fortalte Morten om processen og historien bag sangene og bjergtog publikum med sine nærværende sange og sublime stemme. Det var ren magi – blot Morten og et flygel

Lørdag var der så release party for hans solo cd “Fra en ny altan”.

Sammen med Keld og Marianne fra Rockkoret og Lene fra Vocal Pleasure tog jeg med til release festen. Keld og Lene var med den magiske morgen og Morten gav sin første huskoncert hjemme os Marianne ved Rockkorets julefrokost 2007. Derudover har vi mødt Morten som instruktør i forskellig sammenhæng.

Festen blev holdt i Støberiet på Blågårds Plads. Det var rigtig hyggeligt med flere kendte ansigter både fra Grundvigs Højskole (flere fra Nodeknækkerne) og instruktører fra korworkshops. Men det drejede sig naturligvis om Morten. Han fortalte og takkede og gav smagsprøver fra cd’en. Det er mit indtryk, at Morten nød aftenen,. Det har han fortjent. Vi nød det i hvert fald.

Denne aften akkompagnerede han ikke sig selv på tangenter, men blev ledsaget af bandlyd – desværre ikke live men fra cd – men Mortens stemme står så meget desto klarere. Jeg havde lyttet på Mortens Myspace i forvejen, så jeg vidste, at sangene var blevet tilført ekstra vitaminer siden i sommers. Sangene bliver anderledes med fuldt band, men jeg synes stadig, at de holder. Det beviser sangenes styrke, at de stadig fungerer og er lige troværdige.

Jeg har vel efterhånden hørt den hjembragte og signerede cd fem gange i dag. Den holder hver gang. Min eneste anke skulle være, at sangene insisterer på opmærksomhed. Det er svært ikke at lytte efter.

Mine ynglingssange (lige nu) er åbningsnummeret “Forbudt ballade (Undskyld)” – en humoristisk og ydmyg kommentar til “se mig” mentaliteten, der stortrives i medierne, “Set i mit bakspejl” – en dejlig følelse af ud i det blå uden andet mål end nydelse, “Din halve blues” – har-du-i-virkeligheden-noget-at-brokke-dig-over!, “Pizzapoesi” – ensom melankoli og “Fra en ny altan” – håb.

Det kræver mere at både kunstner og lytter, når sangene er på dansk. For Morten er det lykkedes at skrive nogle vedkommende sange, der ikke lyder son noget, man har hørt før. Det er forfriskende, at disse sange tydeligvis er blevet komponeret, skrevet og bearbejdet inden de er kommet i studiet. Det er ikke produceret pop som meget af det musik man ellers hører på P3.

Det kan godt være, at det ikke er en voldsomt dansabel cd, men “Fra en ny altan” emmer af vedkommende nærvær og personlige erfaringer, som det kun kan komme fra en talentfuld singer-songwriter. Morten er en fantastisk sanger, han vil kunne mestre alle genrer, alligevel skaber han en stil som må være hans egen.

Jeg kan ikke anbefale “Fra en ny altan” nok.